Hookah, vizipipa

A vízipipa az arab világ egyik (hogyha nem a leginkább) népszerű szokása, tradíciója. Története viharos és rejtélyes, évezredekre visszanyúlik. A vízipipázás a dohányzási formák közül talán a leginkább rituális, szertartásokhoz hasonló. Összeszerelni, a kerámiát megtömni, izzítani a szeneket, majd szép lassan elpöfékelni a gyümölcsös vagy más ízesítésű dohányt.

Talán legfontosabb, hogy már az elején tisztázzuk: A vízipipát sokan keverik a bonggal. A bong drogok fogyasztására lett kifejlesztve, míg a vízipipa a sima, tudatmódosító hatóanyag nélküli dohány fogyasztására specializálódott.

Bal oldalon a vízipipa, a jobb oldalon bong
A bong és a vízipipa működési elve teljesen eltérő. Ami közös, hogy víz kell bele és üvegalkatrészük van. (+Füstöl mindkettő )

vizipipa-165x300bong

Bal oldalon a vízipipa vázlati rajza, míg jobb oldalon a bongé.

Sokan a vízipipát a drogokhoz kötik. Igen, lehet benne marihuánát fogyasztani. Azonban cigarettában (főleg a saját tekerésű formában) gyakrabban tesznek, még sincs meg a tévhit, hogy aki cigarettát szív, azt drogot fogyaszt. Ennek oka abban keresendő, hogy az emberek többség tart az ismeretlen dolgoktól. A vízipipa nem drogfogyasztásra való eszköz ezt ne feledjük. Mindenki úgy használja ahogy azt személyének megfelelően jónak látja. A történelmi időkben sem volt elfogadott a hallucinogén anyagok fogyasztása a vízipipából. A Korán is tiltotta és tiltja a mai napig.

Régi, történelmi vízipipák
A vízipipa forrását a történészek a mai napig nem tudták tisztázni és bizonyítani. Az első feljegyzések India területéről származnak. Vannak szóbeszédek is, miszerint kókuszdió héjából készítettek először vízipipát. Nem tudjuk biztosan, azonban azt már igen, hogy az Oszmán birodalom idején terjedt el az arab világba. Persze ekkora már jócskán átalakult maga a vízipipa. Gyorsan népszerűvé vált, túl gyorsan is. Volt amikor tiltották és üldözték, azonban nem nagy sikerrel. Ezt követően kissé visszaszorult. Majd a 20. század vége felé, ahogy megindult a turizmus, eljutott nyugatra is. (Azt ne kérdezzétek, hogy a nyugatra utazó arab kereskedők vagy turisták vitték előbb, mert nem tudni.) Így megismerték ott is a vízipipa különös és finom füstölésének szokását. Megismétlődött a történelem és ismét gyors térhódításba kezdett. Leggyorsabban Amerikában, Németországban terjedt. Mára már Németország a ‘nyugati világ’ legnagyobb vízipipás társadalma. Természetesen mindenhol elkezdett terjedni a vízipipa mánia. Sokan divatot csináltak belőle.
Vízipipa szót már sokan ismerik, de a működését és a használatát már kevesebben. Térhódítása is kicsit lassult, azonban így is kiemelkedik a többi szokás közül, amik elterjedtek szerte a világon.